Nyugalom a földfelszín alatt

Nem minden föld alatti vízszigetelő rendszer nyújt ugyanolyan védelmet vagy egyszerű alkalmazást, és a következmények költségesek lehetnek. A GCP Applied Technologies több mint 25 éve és 65 millió négyzetméter bizonyított sikerrel ad tanácsot a föld alatti vízszigetelési megoldás kiválasztásában.

PREPRUFE vízszigetelő projekt, London, Egyesült Királyság

A víz migrációja és a gáz felhalmozódása súlyos és költséges problémákat okozhat a föld alatti építkezéseknél. A megfelelő vízszigetelési megoldás meghatározása csökkentheti a költségeket és a projektek ütemezését, és hosszú távú eredményeket biztosíthat a jövőben.

Válassza ki a megfelelő megoldást, és az építészektől, kivitelezőkön és mérnökökön át a befektetőkig és az ingatlantulajdonosokig a projektben minden érintett fél nyugodt lehet, hogy befektetése az építmény élettartama alatt védett. Ha nem megfelelő megoldást választ, a következmények költségesek lehetnek: meghosszabbodó projektidő, magasabb alkalmazási költségek, vízszivárgás és a befejezést követő gázfelhalmozódás.

Az aggodalom okának megszüntetéséhez kulcsfontosságú a megfelelő döntés meghozatala még a tervezési szakaszban. Válasszon olyan megoldást, amelynek teljesítménye bizonyított, és amely gyors, egyszerű és költséghatékony alkalmazást biztosít.

Íme, öt alapvető jellegzetesség, amelyre érdemes odafigyelni:

1. Bizonyított előélet
Fontos megjegyezni, hogy nem minden föld alatti vízszigetelő rendszer egyforma. Mindig olyan vízszigetelő megoldást keressen, amelyet az Ön projektjéhez hasonló körülmények között bevált eredménnyel teszteltek. 

A GCP Applied Technologies cégnél az ADVANCED BOND TECHNOLOGY™ technológiával ellátott PREPRUFE® vízszigetelő rendszer volt az első adhéziósan kötődő, előre felhelyezett talaj alatti vízszigetelő rendszer, amely bizonyítottan megvédi az alépítményt a víz behatolásától, a korróziós talajtól, a gázoktól és a nedvességtől a szerkezet élettartama alatt. Úgy tervezték, hogy agresszíven közvetlenül és szervesen tapadjon a betonhoz, így szétválaszthatatlan védőtömítést biztosít a vízszigetelő membrán és a szerkezet között. A vízszigetelő ragasztó folytonos rétege rugalmas marad a repedések áthidalására, ahogy a beton megszilárdul. Mi több, eddig több mint 65 millió négyzetméter PREPRUFE® vízszigetelő membránt alkalmaztak világszerte kereskedelmi és kormányzati épületek, vasutak, repülőterek, stadionok, ipari üzemek, kórházak és alagutak védelmére, több mint 75 országban. A PREPRUFE® vízszigetelő megoldás több mint 25 éves múltra tekint vissza.

2. Egyszerű, gyors és költséghatékony alkalmazás
Számos föld alatti vízszigetelő rendszerhez olyan rétegekre van szükség, mint például a membrán és a beton közé mechanikusan rögzített gyapjúszerű felület, szalagok és tömítőanyagok vagy hővel hegesztett átlapolások. Ezek a rendszerek bonyolultak lehetnek szűk pincehelyiségekben történő alkalmazásuk során, gyakran alapozót, hőt, áramot, speciális berendezéseket és számos kiegészítő terméket igényelnek. Ez nem csak időigényes, hanem rendkívül költséges is, miközben növeli a hibák vagy késések esélyét. 

Ennek elkerülése érdekében a GCP PREPRUFE® Plus rendszere egyedülálló ZipLap™ technológiával rendelkezik, amely dupla öntapadó átlapolásokat biztosít és távolra gyorsan kigurítható tekercs segítségével lehet felhelyezni. Más vízszigetelő rendszerekkel ellentétben a GCP rendszerének csak két főre van szüksége az alkalmazáshoz, így munkaerő- és gépköltségeket takarít meg. A sima, szabadalmaztatott bevonat ellenáll a felületi piszkoknak és szennyeződéseknek. A rendszer PREPRUFE® Tape szalagot tartalmaz a csomóponti megoldásokhoz - ez egyrétegű megerősített nyomásérzékeny ragasztószalag a sarkok és egyéb csomópontok védelmére, így nincs szükség hátsó ragasztásra vagy felület-kellősítésre.

A PREPRUFE® Plus vízszigetelő membrán egy kemény, de rugalmas HDPE geomembrán, amely könnyen alkalmazkodik a változó profilú felületekhez, így vízálló tömítést képez, azonnal járható, könnyen tisztítható a betonacélszerelés után, és ellenáll több mint 70 méteres víznyomásnak. A rendszer ZipLap™ technológiája megbízható védelmet biztosít a dupla öntapadó átlapolásokkal, a színes tapadásgátló fóliák egyszerűen lehúzhatók a gyors beépítés érdekében. A ZipLap™ technológiával ellátott PREPRUFE® Plus vízszigetelő membrán időt, munkát és költségeket jelent, mivel nincs szükség felszerelésre, felület-kellősítőkre, hőre vagy áramra.

GCP Applied Technologies International Tunnel

3. Sokoldalúan használható különböző piacokon és iparágakban
Ha olyan vízszigetelő megoldást keres, amely egyformán teljesít számos éghajlati viszonyok között, a PREPRUFE® Plus rendszer is megfelel ennek a kritériumnak. Az ADVANCED BOND TECHNOLOGY™-nak köszönhetően a rendszer rendkívül meleg, hideg, száraz és nedves, havas és poros éghajlaton és körülmények között is alkalmazható. A GCP úgy tervezte meg a vízszigetelési megoldást, hogy megfeleljen a nagy és kis projekteknek, amelyek a világ minden részén találhatók, széles területeken, valamint szűk városi tereken.

4. További előny: vízszigetelés és gázállóság egyben
A víz nem az egyetlen természetes elem, amely veszélyt jelent a föld alatti struktúrákra. A szagtalan és láthatatlan, de nagyon veszélyes földgázok komoly kihívást jelentenek a földalatti építkezések számára is. Mérgező, fullasztó vagy robbanásveszélyes gázok, például radon, szén-dioxid és metán jelen lehetnek a talajban természetesen vagy a szennyeződés következtében, és a gázok felhalmozódása veszélyes következményekkel járhat. Annak érdekében, hogy ne kelljen hegeszteni vagy külön gázellenállási rendszert tervezni és telepíteni, a PREPUFE® Plus rendszer egyetlen egyszerű és gyors alkalmazásban egyesíti a vízszigetelést és a gázállóságot.                              

A PREPRUFE® Plus rendszer világszerte talán jobban ismert a vízszigetelési teljesítményéről, de a Kiwa GmbH TBU által végzett független tesztek bebizonyították, hogy a rendszer megfelel a British Standards Institute szigorúbb BS 8485:2015 irányelvének is a gázállóságra vonatkozóan. A 193 országban működő BSI szabványokat az építőipar széles körben tiszteletben tartja világszerte. Számos föld alatti vízszigetelési technológia helyszíni hegesztést igényel, hogy megfeleljen a BS 8485:2015 metán- és széndioxidállósági követelményeinek. A jelenleg forgalomban lévő többi terméktől eltérően a PREPRUFE® Plus membrán egyedülálló a ZipLap™ „ragasztó-a-ragasztóhoz” technológiájával, amely teljesen lezárja az átlapolásokat, így nincs szükség helyszíni hegesztésre, gyorsan és egyszerűen felhordható. Ez azt jelenti, hogy a mérnökök és építészek a PREPRUFE® Plus membránt azzal a további előnnyel és nyugalommal tervezhetik be a föld alatti szerkezetek vízszigetelésére, hogy megfelelnek a BSI szigorúbb gázállósági irányelveinek anélkül, hogy a szellőzés vagy a hegesztés hozzáadása miatt változtatniuk kellene a terven.

GCP Applied Technologies International Tunnel

5. Vezető technológia a kézben lévő szakértelemmel
A GCP az építőipari termékek technológiáinak vezető globális szállítója, amely számos nagy teljesítményű vízszigetelő terméket, cement- és betonadalékanyagokat, a VERIFI® tranzitbetonkezelő rendszert és speciális rendszereket foglal magában. Globális műszaki szakértői csapatunk elkötelezett amellett, hogy segítse a projektek zökkenőmentes lefutását az elejétől a végéig. A legjobb gyakorlatok ismerete és kiterjedt helyszíni tapasztalat az ismert kihívások, valamint a váratlan kihívások megoldásához segít a határidők és a költségvetések követésében az építés során.

Tiéd a választás
Ha meg szeretné védeni a föld alatti építményeket a víz behatolásától és a veszélyes gázok felhalmozódásától, ha egyszerű és gyors alkalmazást, valamint nyugalmat szeretne az építkezés alatt és még sokáig az építkezés befejezése után is, akkor a PREPRUFE® Plus vízszigetelő rendszer bizonyítottan az okos választás.

További információért keresse fel a GCP Applied Technologies honlapot:  www.gcpat.com

ISOPROF SZIGETELÉSFORGALMAZÓ Kft.

Professzionális vízszigetelési rendszerek magyarországi forgalmazója.

user-avatar

Nagy-Kriston Csaba

Műszaki igazgató, okl. építőmérnök

user-avatar

Vajnáné Zonda Júlia

Főmérnök, okl. építőmérnök